Ce este un proxy - vpn ro

Ce este un proxy?

Un proxy este un intermediar, ca un fel de instrument care ne ofera anonimitate si ne poate ascunde adresa de IP, aratand ca ne conectam dintr-o alta locatie. Practic un server proxy face legatura intre calculatorul nostru si site-ul pe care dorim sa il accesam, proxyul face aceste cereri in numele nostru catre paginile de web.

          Daca ar fi sa avem un traseu al unui proxy ar arata cam asa:

          Utilizator – Proxy – Site – Proxy – Utilizator

Un lucru asemanator ca si concept este VPN, dar de multe ori aceste 2 sunt folosite impreuna. Fata de VPN-uri, atunci cand folosim proxy nu trebuie sa descarcam niciun program, doar ne conectam la o anumita aplicatie.

La ce putem sa folosim un server proxy?

Folosirea in mod principal a unui server proxy este aceea de a evita anumite restrictii impus de locatia geografica sau de anumite institutii. De exemplu daca la birou, firma blocheaza anumite site-uri cum ar fi cele de social-media, daca folositi un proxy, puteti cu usurinta sa accesati acel site blocat.

Un server proxy mai poate avea si alte scopuri si avantaje cum ar fi sa produca o viteza mai buna si sa economiseasca latimea de banda. Companiile care folosesc servere proxy au un avantaj deoarece acest server poate comprima anumite date transmise pe internet intr-un cache cu fisiere si sa stearga reclamele . De exemplu atunci cand sunt sute de angajati care acceseaza aceleasi site-uri, se elimina reclamele si dau voie firmelor sa salveze latime de banda.

Care este diferenta dintre proxy si VPN?

Atunci cand vorbim despre o confruntare directa intre un proxy si un VPN nu putem sa spunem ca lupta de la egal la egal. Aproape la toate categoriile un VPN inclina balanta in favoarea lui, insa exista si anumite situatii atunci cand un proxy poate rasturna situatia si sa fie mai folositor decat un VPN(mai rar de obicei).

Practic VPN-ul are toate functiile unui proxy, plus multe alte functii si optiuni care ne ofera mai multa securitate si siguranta, este clar ca un VPN este o alegere de multe ori mai buna daca dorim ceva pe termen lung. Exista si situatia in care avem nevoie de un simplu proxy ca sa ne rezolve problema in loc de un VPN pe care trebuie sa il platim lunar, cum ar fi deblocarea rapida a unui site intr-o scoala sau biblioteca .

O alta diferenta intre un proxy si un VPN este faptul ca un VPN cripteaza datele, in timp ce un proxy nu o face.

Serverele proxy sunt mai des preferate de companiile mari pentru a plusa putin pe partea de viteza si pentru a lati banda. Pe langa aceste companii, serverele proxy mai sunt foarte des intalnite in scoli pentru a putea controla navigarea online a studentilor si a angajatilor scolii.

Cand ar trebui sa folosim un server proxy Web?

Putem sa ne infiltram pe un site, daca acesta este blocat in tara noastra sau daca este indisponibil din anumite motive, totusi aceasta accesare este lenta si nesigura, dar in lipsa de altceva este o alegere buna.

Pe ce dispozitive se poate utilize proxy?

Proxy poate functiona pe aproape toate sistemele de operare majore cum ar fi Windows, Android etc. Este foarte usor de setat si nu dureaza foarte mult.

Avantaje in folosirea unui proxy:

  • Mai rapid decat folosirea unui VPN gratuit
  • Exista pe piata multe servicii de proxy gratuite
  • Poate functiona pe multe sisteme de operare
  • Economisirea latimii de banda
  • Viteza mai mare

Dezavantaje in folosirea unui proxy:

  • Traficul nu este criptat
  • Proxy-urile web prezinta o amenintare la securitate
  • Nu are atatea facilitatii si optiuni ca la un VPN

Concluzia:

In concluzie putem spune ca proxy-urile ofera o solutie temporara si cat de cat limitata, mai ales ca cele pe care le putem incerca fara costuri, ne pot pune in pericol la mai multe capitole cum ar fi siguranta si confidentialitatea. Putem spune ca serverele VPN sunt peste proxy-uri, pe langa intimitate, acestea ne pot proteja de mai multe pericole si de diferite amenintari.

Totusi un motiv pentru care lumea ar putea alege un server proxy in favoarea unui server VPN ar fi impedimentul financiar. Un proxy il putem gasi gratuit fara prea mari eforturi, in timp ce pentru un VPN de calitate ar trebui sa platim lunar cel putin 2 euro (pentru un plan pe termen mai lung), aici depinzand si de calitatea furnizorului de VPN (daca doriti sa achizitionati un VPN este recomandat sa cititi niste recenzii despre anumiti furnizori pentru a va putea documenta mai bine).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *