Pentru orice lucru achizionat trebuie sa ii facem si o testare, asa este si in cazul unui VPN. Desigur ca dupa ce cumparam un VPN trebuie sa il si testam, iar scopul principal al acestui test este sa vedem daca intr-adevar serviciul oferit este pe masura asteptarilor, un detaliu de care trebuie sa tinem cont este faptul ca desi daca avem un furnizor de top, tot pot fi scurgeri pe care le putem remedia din setarile VPN-ului. Este recomandat sa facem aceste teste, mai ales daca dorim sa fim anonimi 100%.
Ce modalitati exista sa imi testez VPN-ul?
Exista mai multe modalitati de testare pentru un VPN pe care ar trebui sa le luam in calcul si sa le aplicam dupa cum urmeaza:
Testul DNS:
Atunci cand utilizam un VPN, trecem de pe DNS-ul furnizorului nostru de internet pe cel al furnizorului de VPN, deoarece daca am ramane in continuare pe DNS-ul furnizorului de internet, acesta ar putea vedea in continuare pe unde navigam si ce facem. Pentru a rula un test DNS trebuie sa ne conectam la un server din alta tara si sa utilizam anumite instrumente care se pot gasi pe internet, iar daca adresa IP si locatia sunt identice cu cele ale furnizorului de internet atunci DNS dumnevoastra este vizibil si expus ( DNS nu arata adresa de IP a dumnevoastra ci a furnizorului de internet)
Testul IP
Un lucru foarte important este ascunderea adresei IP, fiecare dispozitiv care are o conexiune la internet are o adresa IP unica atunci cand se conecteaza, iar aceasta adresa personala se poate afla foarte usor daca nu folositi un VPN. Atunci cand folositi un VPN, acesta va ascunde adresa si nu va trebui sa va faceti griji. Atunci cand facem aceasta testare trebuie sa ne conectam prima oara fara VPN, iar apoi cu VPN-ul activat si daca adresa de IP este diferita atunci cand avem VPN-ul pornit inseamna ca totul a mers bine. In cazul in care conexiunea VPN este in scadere, majoritatea furnizorilor de top ofera un fel de intrerupator care blocheaza complet traficul pe internet pentru o siguranta mai buna.
Testul de viteza al VPN-ului
Viteza este un element cheie al unui VPN, iar atunci cand luam in calcul viteza unui VPN trebuie sa stim cateva lucruri si caracteristici care afecteaza viteza VPN-ului cum ar fi:
- indiferent de cat de rapid sau incet este VPN-ul, viteza acestuia nu o sa fie niciodata mai mare decat viteza pe care furnizorul de internet o ofera
- distanta dintre utilizator si server este un factor care conteaza destul de mult, cu cat serverul este mai departe geografic fata de unde va aflati, cu atata o sa fie mai inceata viteza
- aglomerarea serverelor – aici este o problema cu care se confrunta furnizorii de VPN care au multi utilizatori, deoarece atunci cand un server este mai incarcat latimea de banda scade si viteza este mai redusa. Cu cat serverul este mai indepartat cu atata viteza o sa fie mai mica
- chiar daca viteza VPN-ul este mare trebuie sa luam in considerare si capacitatea dispozitivului de pe care il folosim fie ca e laptop, tableta sau telefon
Ce este de facut daca avem probleme?
Daca intampinam probleme dupa efectuarea testelor trebuie sa contactam echipa de asistenta a furnizorului de la care avem VPN-ul si sa rezolvam problema, iar desigur daca aceste probleme nu vor fi rezolvate puteti oricand sa va schimbati furnizorul, dar sa fiti atenti daca furnizorul pe care il aveti va poate rambursa banii si pe ce perioada, de obicei furnizorii acorda toti banii inapoi in maximum 30 de zile, insa mai exista si alti furnizori care au alte oferte.
Detalii si informatii despre VPN si furnizori asteapta sa fie descoperite si pe site-ul nostru vpn.ro