Siguranta internetului

In ziua de azi internetul este unul dintre cele mai folosite instrumente de pe intreg globul, insa atunci cand cade pe maini nepotrivite, acest instrument poate deveni o arma letala asa ca tot ceea ce ne ramane de facut este sa invatam sa ne protejam si sa ne mentinem in zona noastra de siguranta. Desigur ca atunci cand vorbim despre siguranta pe internet includem mai multe capitole cum ar fi:

  • sa facem streaming in siguranta
  • sa putem descarca orice in siguranta in timp ce suntem anonimi
  • sa navigam in anonimitate maxima fara ca cineva sa ne pune in pericol
  • sa nu ne afle nimeni datele personale, aici putem vorbi chiar si de conturile noastre de socializare cum ar fi Facebook, Instagram, Twitter si multe alte

Citiți aici blogurile

Ce poate afla internetul despre tine?

De fiecare data cand accesezi un site, cei care administreaza site-ul au acces la adresa ta IP si chiar daca la prima vedere aceasta informatie pare banala, ea poate sa fie foarte importanta si letala daca ajunge pe mainile cuiva care are in gand sa faca rau. Mai pe intelesul tuturor o adresa de IP este ca un CNP (cod numeric personal), iar fiecare dispozitiv are propriul IP, exact cum un om are un CNP. Desi este adevarat ca adresa IP nu da locatia exacta de multe ori insa poate indica zona aproximativa unde va aflati, iar asta este de ajuns pentru anumite persoane.

Cine poate sa vada pe unde navighez eu pe internet?

Atunci cand cauti ceva online, totul poate fi urmarit cu foarte mare usurinta de catre agentiile guvernamentale, agentii de publicitate si desigur de hackeri. Daca nu folosim un VPN atunci adresa noastra IP poate fi identificata si apoi putem primi prin ea diverse lucruri cum ar fi reclamele, care stim bine ca mereu dupa ce cautam un lucru pe google primim reclame despre produse din categoria respectiva.

Tot mai mult pret se pune si pe conexiunule Wi-fi care in ultimul timp sunt din ce in ce mai importante indiferent de dispozitivul despre care vorbim (laptop, telefon, tableta etc), iar odata cu asta hotspoturile sunt mai des intalnite peste tot fie ca vorbim de restaurante, mall-uri, magazine, cafenele etc.

Iar daca am face comparatie Wi-fiul public este un bazin plin de pesti unde daca mergi la pescuit este imposibil sa nu prinzi ceva. Retele publice din restaurante, mall-uri, magazine, cafenele etc foarte rar sunt protejate de un VPN sau prin alte metode, iar acest spatiu este o tinta usoara pentru hackerii si nu numai care pot accesa foarte usor datele tuturor persoanele care au folosit acea retea publica. Fie pentru ca vor sa afle date personale sau detalii ale cardurilor de credit sau doar din curiozitate pe unde au navigat persoanele respective.

Care este cea mai buna metoda de a ne proteja atunci cand accesam internetul?

Cea mai buna solutie care exista este de departe folosirea unui VPN, fara sa clipim si fara ezitare ar trebui sa alegem aceasta metoda pentru a ne tine in siguranta atunci cand folosim internetul, desigur ca exista mai multe metode prin care noi putem sa navigam anonimi, dar unele dintre ele doar ne da senzatia ca suntem anonimi si acoperiti cum ar fi modul Incognito. Adevarul este ca prin modul Incognito ne putem ascunde si feri datele doar de noi insisi, deoarece oricine poate strange date despre noi in modul Incognito la fel cum le strange si in mod normal.

Daca sa zicem ca nu dorim un VPN(ceea ce nu este de recomandat) mai sunt si alte solutii care ne-ar ajuta sa ne protejam cat de cat cum ar fi folosirea unui server proxy sau utilizarea unui browser TOR. Daca pentru un server proxy ar trebui sa avem un pic de experienta in acest domeniu sau macar cateva cunostiinte pentru a putea jongla cu el usurel.

Desigur ca VPN-ul nu este doar cea mai sigura metoda de protejare, dar este si cea mai simpla de folosit, chiar daca nu avem cunostiinte foarte mari in acest domeniu, exista multi furnizori de VPN care iti explica pas cu pas ce sa faci daca esti incepator.

Alege cel mai potrivit VPN pentru tine

Este imposibil sa gasim un VPN care este perfect, dar trebuie sa il gasim pe cel care ni se potriveste cel mai bine si pe cel care functioneaza la capacitate maxima pentru ceea ce avem noi nevoie. Cel mai bine este sa alegeti din furnizorii de top, deoarece un VPN gratuit nu ofera stabilitate si incredere, chiar daca poate este oferit de acelasi furnizor, totusi insa nu putem compara un VPN gratuit cu unul platit, diferentele sunt ca intre cer si pamant, iar noi trebuie sa tinem cont de mai multi factori atunci cand alegem un VPN printre care siguranta, viteza, pretul, cat de anonimi ne poate pastra si multe altele. Insa poate cel mai important lucru de care ar trebui sa tinem cont este siguranta pe care ne-o ofera furnizorul, asa cum am mai spus siguranta internetului este un factor crucial de care ar trebui sa avem grija cu totii.

Recomandarile noastre pentru a alege un VPN le puteti gasi la noi pe site in alte articole, dar pentru mai multe detalii puteti sa accesati vpn.ro si sa il alegeti pe cel mai potrivit, tot pe site mai puteti gasi si recenzii la diferiti furnizori.