Programele malware si virusii

Un prim pas pe care trebuie sa il facem atunci cand folosim internetul este sa stim cum functioneaza, de ce si cum ar putea sa ne faca acesta rau. Majoritatea oamenilor nu se gandesc si la partea negativa a internetului si cum ar putea acesta sa ne afecteze, insa asa cum stim orice lucru bun vine si cu ceva negativ.

Ce este malware?

Termenul de malware se foloseste in general pentru un lucru rau intentionat care a fost creat doar sa distruga fara sa aduca lucruri pozitive in viata unui om. O greseala foarte des intalnita este faptul ca lumea foloseste termenul de virus pentru acest malware, insa virusul este o componenta a malware, iar pe langa asta mai exista troieni, ransomware, spyware, viermi si adware. Practic acest malware este conceput pentru a cauza pagube si pentru a urmari ce accesa un utilizator fara ca acesta sa isi dea seama.

Ce sunt virusi?

Virusul este cel mai folosit termen atunci cand banuim ca avem niste intrusi nedoriti, sunt cu adevarat periculosi mai ales pentru datele pe care le avem in calculator.

Ce sunt trojeni?

Termenul de “troian” vine din mitologia greaca de la calului troian, care pentru prima data iti da impresia ca te ajuta, insa el se ascunde iar cand te astepti mai putin te loveste. Acest malware este foarte periculos pentru ca este foarte bine ascuns si se intalneste foarte des pe internet si sunt extrem de usor de instalat mai ales pentru utilizatorii incepatori de internet. Problema cea mai mare este faptul ca dupa instalare, acesta se ascunde isi face treaba fara sa fie deranjat de cineva.

Ce sunt viermi?

Acest malware incearca sa se extinda cat mai mult prin orice metoda dupa ce a infectat un laptop, telefon, server etc. El reuseste sa afecteze toate dispozitivele conectate la retea, inclusiv reteaua si este foarte greu de oprit, daca am face o comparatie este ca un fel de boala contagioasa.

Ce este ransomware?

Ransomware este un tip de malware care iti blocheaza computerul si nu te lasa sa il folosesti pana cand nu platesti o rascumparare. Aceasta metoda este foarte folosita de hackeri pentru a face bani, ei atacand in mod special companii mari si in general rascumpararea este ceruta sub forma de Bitcoin, insa nu ai nicio garantie ca dupa ce faci plata hackeri iti vor debloca calculatorul sau reteaua.

Ce este spyware?

Dupa cum spune si numele spyware este un malware care este creat doar sa spioneze si sa colecteze anumite date de la diferiti utilizatori fara a cauza pagube sau sa deranjeze in vreun fel victima.

Ce este adware?

Ne putem da seama inca din nume ca “adware” are legatura cu reclemele. Ei bine adware este un malware care atunci cand este instalat pe un dispozitiv sau chiar si pe diferite browsere incep sa afiseze reclame incotinuu, insa acest lucru se poate rezolva si cu un adblocker care poate fi oferit de un furnizor de VPN.

Citiți aici blogurile

Cum aflam daca avem malware?

Pe timpuri aceste produse malware nu erau asa ascunse ca si acuma, unde ne pot provoca daune fara sa produca simptome, in timp ce multe malware vor sa ramane neobservate, totusi putem sa cautam niste indicii care ne-ar arata daca suntem infectati sau nu ca de exemplu:

  • Apar ferestre pop-up de nicaieri atunci cand utilizam internet, care nu au legatura cu domeniul unde navigam
  • Bateria telefonului se descarca foarte repede
  • Utilizarea datelor mobile au crescut fara nici un motiv
  • Dispozitivul fie el laptop, telefon sau tableta functioneaza foarte incet sau are probleme de functionare
  • Lumea va informeaza ca au primit e-mailuri pe care sunteti sigur ca nu le-ati trimis

Alege cel mai potrivit VPN pentru tine

Pentru a ramane in siguranta trebuie sa alegem un VPN care ne poate proteja si ne poate tine in siguranta la atacurile unor malware.Pe piata exista o gama foarte variata de oferte din partea furnizorilor de VPN, fie ele pentru incepatori sau pentru profesionisti, asa ca trebuie sa fim foarte atenti la ce alegem. Foarte multi furnizori de VPN au niste facilitati si caracteristici care sa asigure siguranta maxima, dar aceasta depinde si de cati bani suntem dispusi sa investim intr-un abonament lunar, insa cel mai important lucru de care ar trebui sa tinem cont este siguranta pe care ne-o ofera furnizorul, asa cum am mai spus siguranta internetului este un factor crucial de care ar trebui sa avem grija cu totii.

Ofertele sunt foarte variabile si poti sa iti creezi niste planuri fie ele pe termen lung, unde un abonament poate costa mai putin si poti economisi ceva bani, fie pe termen scurt, dar atentie, daca pretul este mai ridicat asta nu inseamna ca si protectia este mai mare sau VPN-ul mai performant.

Inainte de a alege un furnizor de VPN este recomandat sa cititi multe recenzii pentru a alege cel mai potrivit furnizor de VPN pentru dumneavoastra. Puteti gasi recenzii pe site-ul nostru vpn.ro si sa va faceti o parere despre anumiti furnizori.